Als relaties je vaker benauwen: heb jij soms last van bindingsangst?

relatietherapie

Als relaties je vaker benauwen: heb jij soms last van bindingsangst?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je je in een relatie benauwd kunt voelen en behoefte hebt aan meer afstand. Misschien passen jullie wel niet goed bij elkaar of vertoont je partner claimend gedrag. Maar als je een patroon herkent en in meerdere relaties telkens weer het verlangen ervaart om afstand te behouden, kan het ook zijn dat je last hebt van bindingsangst.

Wat is bindingsangst?

Het idee bij bindingsangst is dat je uit angst voor pijn en afwijzing op je hoede blijft en je (onbewust) comfortabeler voelt als de ander niet te dichtbij komt. Vaak hangt deze angst samen met een beperkt zelfvertrouwen.

Dat kan het gevolg zijn van eerdere ervaringen: een onveilige hechting, waarbij jouw behoeften en gevoelens vaak genegeerd werden. Je ouders hadden  genoeg aan zichzelf. Het kan ook komen omdat je langere tijd gepest bent of als jong volwassene een relatie hebt gehad, waarbij de ander telkens maar over jouw grenzen heenging.

Ergens onderweg ben je ‘gewond’ geraakt en het is lastig je hart te openen voor liefde.

Hoe uit het zich als volwassene?

Je hebt geleerd afstand te houden en die strategie is nog steeds leidend in relaties:  als de ander te nabij komt, heb jij de neiging een stap terug te doen. Bijvoorbeeld wanneer hij/zij erop aandringt om je familie en  vrienden te leren kennen of fantaseert over een toekomst samen.

Soms ervaren anderen je als een player of iemand die manipuleert: je palmt anderen in en als ze veroverd zijn,  stuur je aan op meer afstand. Veel mensen met bindingsangst hebben zelf geen idee wat er met hen aan de hand is, maar bevredigend is het ook voor hen niet.

Wat zijn kenmerken van bindingsangst?

Een aantal kenmerken, die wellicht herkenbaar voor je zijn:

  • Verbinding uit de weg gaan
  • Alles open laten
  • Kritisch zijn, gericht op fouten van de ander
  • Blijven twijfelen
  • Najagen van kort termijn kicks
  • Weinig eigenwaarde
  • Beter bewust van angst dan van verlangen

Hoe heb je er last van?

Je merkt vaak zelf dat je je van binnen een beetje ‘dood ’voelt; de liefde kan niet echt stromen als je zo op je hoede bent. Je blijft twijfelen, leeft niet voluit. Je doet jezelf en je potentiële partners tekort.

En dan is er ook nog: verlatingsangst

Bindingsangst roept bij de ander vaak verlatingsangst op: die gaat meer trekken en claimen, extra zijn/haar best doen en verliest de eigen behoeftes uit het oog. Je komt met elkaar in een destructief patroon terecht, waarbij de een steeds harder gaat trekken en de ander steeds meer afstand neemt.

Het bijzondere is dat mensen met bindingsangst ook zomaar opeens last kunt krijgen van verlatingsangst: namelijk als de ander een punt achter de relatie zet en zich eroverheen zet , gaat daten of misschien zelfs een nieuwe partner krijgt.

Kun je ervan afkomen?

Als kind of als jong volwassene voelde je je onmachtig. Als kind was je vaak letterlijk afhankelijk van je ouders. Je had niet het overzicht en relativeringsvermogen om je te weren. Inmiddels ben je veel beter in staat om autonoom te zijn; je kunt de ander toelaten zonder dat je alles moet accepteren, want je bent veel beter dan vroeger in staat je behoeften uit te spreken. Je weet ook beter wat acceptabel is en wat niet. Je hoeft dus niet meer zo voorzichtig te zijn en kunt vanuit jouw gegroeide gezonde volwassenheid voorzichtig de ander meer toelaten. Je kunt experimenteren met nieuw gedrag.

Met behulp van therapie kun je meer leren hoe het bij jou werkt en stappen zetten om uit je/jullie ongewenste patroon te komen.

Dit artikel is o.a. gebaseerd op het boek van Hannah Cuppens:  Liefdesbang

Ester de Bruine, https://www.debruinerelatietherapie.nl