Waren we maar eerder aan relatietherapie begonnen

relatietherapie

Waren we maar eerder aan relatietherapie begonnen

De meeste stellen vinden dat ze te lang gewacht hebben om in relatietherapie te gaan

We plegen onderhoud aan ons gebit, de auto en aan ons huis. Maar dus niet vanzelfsprekend aan onze relatie. Veel stellen gaan pas echt op zoek naar relatietherapie als het echt niet anders meer kan,  als een soort laatste redmiddel. En dat terwijl veel stellen ervaren dat het de relatie een stuk fijner kan worden als ze meer grip krijgen op het patroon waarin ze terecht gekomen zijn. Of het ze eindelijk de helderheid kan bieden om keuzes te maken.

Bij  geen enkel stel gaat alles vanzelf

Elke relatie kent problemen: als je partner je vertrouwen schaadt, komt dat vaak veel harder aan, dan wanneer een vriend dat doet. Je moet het samen eens worden over thema’s die er echt voor je toe doen: waar gaan we wonen of hoe voeden we de kinderen op?

De kans dat je elkaar ergens onderweg kwetst of teleurstelt is groot. Je kunt gemakkelijk elkaars blauwe plekken raken en in een neerwaartse spiraal terecht komen. Hierbij ga  je steeds negatiever over de ander  denken en is er weinig ruimte, ook van jouw kant dus, voor empathie.

Wanneer je het beste de stap kunt zetten?

Je overziet vaak helemaal niet waarin je samen bent beland, omdat je onderdeel uitmaakt van het patroon. Veel stellen komen bijvoorbeeld terecht  in een cirkel van aanvallen en terugtrekken. De ene partner is vooral kritisch (vaak is dit een protest tegen het verlies van verbinding), de andere partner sluit zich steeds meer af. Daardoor gaat de kritische partner vaak nog harder porren om reactie te krijgen en de ander nog harder negeren. Dergelijke patronen ontstaan in de loop der tijd en we zijn ons er vaak niet van bewust. Maar er is wel vaker ruzie of juist meer afstand, minder plezier en intimiteit.

Als algemene regel: het is tijd om extern hulp te zoeken als jullie het gevoel hebben dat problemen groter worden en je voelt dat de mildheid afneemt.

Waarom besluiten anderen naar een relatietherapeut te gaan?

Om je een gevoel te geven van zaken die het meest genoemd worden als reden om in therapie te gaan:

-vertrouwen verloren zijn doordat er iets gebeurd is
-uit elkaar gegroeid zijn , niet meer echt communiceren
-overspel en/of verliefdheid
-steeds terugkerende ruzies (vaak over niets bijzonders)
-over belangrijke zaken anders denken (bijvoorbeeld een kind  willen)

Wordt het probleem niet alleen maar groter door therapie?

Het klopt dat problemen besproken worden, boven tafel gehaald worden. Vaak hadden de problemen ondergronds al veel narigheid veroorzaakt en kan het juist veel opluchting geven wel echt eerlijk te onderzoeken wat er aan de hand is.

Wat relatietherapie kan opleveren

Het is lastig om problemen in de relatie zelf op te lossen: je bent onderdeel van de interactie en het vaak lastig je eigen aandeel te zien. Hetzelfde geldt voor de patronen waarin jullie terecht gekomen zijn. Door de aanwezigheid van een professional is er meer ruimte om elkaar echt te horen en minder ruimte om je te verstoppen. Soms is een relatie niet meer te redden; dan is liefdevol afscheid nemen de beste optie. Maar in veel gevallen kan de therapie een verdieping opleveren die de relatie juist beter maakt,  dan dat deze voor de problemen was.